- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Bruisende berken

Berk_1 [1]Aan de bomen zelf is in januari nog weinig te merken. Alleen als je goed kijkt, zie je dat de knoppen van de berken een beetje dikker beginnen te worden.

Binnenin de boom bruist het echter al van de activiteit. De berk produceert alvast een grote hoeveelheid sap, die straks alle honderdduizenden blaadjes van vocht en voedingsstoffen moet voorzien. Het sap, dat uit de berk stroomt als je hem beschadigt, zit vol suiker en kan worden verwerkt tot berkenwijn. Berkensap is te koop in natuurvoedingswinkels.

Img_mug_1 [2]

Insecten
Insecten hebben het zwaar in de winter, want door de kou worden ze stijf en stram. Wintermuggen hebben daar geen last van. Integendeel: juist in de winter zijn ze heel actief.

Het geheim achter al die levenslust is alcohol. Ze hebben er zoveel van in hun bloed dat ze geen last hebben van de kou. Volgens de oude gezegden voorspellen de wintermuggen vorst: ‘Februari muggendans geeft voor maart een slechte kans’ is zo’n gezegde. Of ‘Als in februari de muggen zwermen, moet ge in maart uw oren wermen.’ In feite is de ‘wintermug’ het hele jaar door aanwezig, alleen valt zijn fragiele verschijning niet op tussen het bonte insectenvolkje dat onze lente- en zomerdagen bevolkt.

Nu, in december, hebben de wintermuggen het rijk voor zich en mogen ze solodansen. Grote groepen mannetjes trachten met hun grillige dans de vrouwtjes naar zich toe te lokken. Na de paring worden de eitjes afgezet op rottend plantenmateriaal, gistend fruit of op een hoopje mest. Plekken waar het voor de larven goed vertoeven is!

Bron Bomen overleven [3]

[4]