- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Ga naar buiten en haal de herfst in huis

De tijd van picknicken op het gras, strand en groene bomen is voorbij. De eerste stormen blazen het staartje van de zomer weg. De bladeren vallen van de bomen, beukennootjes en eikels liggen klaar voor de eekhoorntjes, en voor ons.

Het verzamelen van mooie bladeren, kastanjes, eikels of beukennootjes is een goede reden voor kinderen om de natuur in te gaan. Maak er gebruik van en ga samen naar buiten en knutsel daarna binnen met het verzamelde materiaal. Opgeraapt van de grond natuurlijk.
Paddenstoelen bekijken is ook altijd interessant. Met de kleintjes op kabouterzoektocht en met de grotere: spiegels in de tas en bekijk de paddenstoelen eens voorzichtig aan de onderkant.

Leven onder de grond
Kinderen kunnen heerlijk rennen en ravotten door de stapels herfstbladeren. Of het laten regenen als ze de bladeren omhoog gooien. Hoe is het om onder de grond te leven? Op een droge dag is het heel leuk en spannend om dit uit te proberen. Laat de kinderen op de grond gaan liggen en bedek ze met bladeren. Wacht nog even met het bedekken van hun gezicht, dat is alleen voor de hele stoere kinderen. Laat ze hun ogen sluiten. Wat voelen ze? Is het warm of koud? Is het fijn voor een worm of tor om onder de grond te leven? Vinden de kinderen het toch te spannend, laat ze dan mooie herfstbladeren verzamelen.

Knutselen met de natuur
Thuis gekomen met rode konen, stal je al het verzameld materiaal uit op een grote tafel. En nu nog kiezen wat je er mee gaat doen!

Bladeren:
Verzamel mooie bladeren, droog ze thuis en maak er kunstwerken van met gedroogde takjes of gevallen berkenschors.
Een mooi herfstboek met gedroogde bladeren en herfstgedichten of verhalen zorgt ook voor een herfststemming.
Zilveren blaadjes
Plak de gedroogde bladeren op stevig papier. Plak de bladeren daarna op een glazen pot. Smeer de pot in met lijm en plak er aluminiumfolie overheen. Wrijf voorzichtig over het aluminiumfolie dan zie je de vorm van de bladeren er doorheen, Nu heb je een mooie vaas voor een herfstboeket.
Bladeren stempelen
Smeer de bladeren aan de kant van de nerven in met verschillende kleuren verf. Leg het blad op een stuk papier en druk het aan met een zacht doekje. Lijst je kunstwerk in.

Eikeltjes en kastanjes verzamelen is ook altijd leuk. Mooi tuis in een schaal of rietenmandje voor het herfstgevoel in huis.

Nog veel meer leuke herfstknutsels vind je op http://members.home.nl/kittynl/herfstig.html en
http://www.jufnaomi.nl/index.php?act=herfst

Jolanda Pikkaart verschenen in de NatuurNabij

[1]
1 reactie (Openen | Sluiten)

1 reactie Aan "Ga naar buiten en haal de herfst in huis"

#1 Pingback Door Tweets die vermelden Ga naar buiten en haal de herfst in huis | Natuurkind, jongeren en de natuur., Natuurkind: Nieuws uit de natuur van Jolanda Pikkaart, Natuurkind — Topsy.com Op 6 november 2009 @ 09:28

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jolanda Pikkaart, Natuurberichten. Natuurberichten heeft gezegd: Natuurkind van Jolanda Pikkaart: Ga naar buiten en haal de herfst in huis [2] […]