- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Gezond de natuur in en uit? Pas op voor de teek!

teeksaag [1]

Pas van april tot november goed op voor teken. Teken komen overal in Nederland voor en kunnen besmet zijn met de ziekte van Lyme.

Vroeger liep je kans om opgegeten te worden door beren, tegenwoordig moet je oppassen voor teken. Alleen die beer is groot, en een teek is maar 1,5 tot 2 mm groot, maar kan grote gevolgen hebben. Teken zitten niet alleen in het bos, maar ook in tuinen of in het park. Daarom is het belangrijk om je lichaam helemaal te bedekken als je de natuur ingaat, en na het wandelen of buitenspelen iedereen te controleren. De teek heeft lievelingsplekjes zoals: oksels, liezen, knieholtes.

Ziektedragers
Lyme [2] is een ernstige aandoening die je gewrichten en het zenuwstelsel aantast. Bijtende teken kunnen de ziekte overdragen. Een besmetting met Lyme is te voorkomen door de teek binnen 20 uur met een steriele tekenpincet te verwijderen. Niet eerst met alcohol verdoven, zoals mensen vroeger deden.

Teken houden van warm weer. Hoeveel teken zijn er nu? Meldt je tekenbeten via www.natuurkalender.nl [3]. Controleer niet alleen na bezoek van de hei of het bos, ook in het park of in je tuin zitten teken. Gebeten? Verwijder de teek binnen 20 uur. Twijfel? Bezoek dan je huisarts. Bestel bij SAAG [4] een tekenverwijderset of een gratis informatieboekje.

Teek in je zak

teek-app [5]


Wil je altijd informatie over teken bij je hebben? Zet dan de iPhone Teek-app [6] op je smartphone of de Androidversie [7]. Wil je je kinderen ook meer over teken leren? Laat ze thuis dan eens een game met teken [8] spelen. Er is ook lesmateriaal en een docententraining Voorkom tekenbeten en de ziekte van Lyme [9] voor in het onderwijs.

Jolanda Pikkaart [10]

[11]
2 reacties (Openen | Sluiten)

2 reacties Aan "Gezond de natuur in en uit? Pas op voor de teek!"

#1 Reacties Door Annet Lekkerkerker Op 18 juli 2013 @ 23:49

Beste Jolanda,
Allereerst is het enorm fijn om te lezen dat je waarschuwt voor de teek. Daar kan niet genoeg voor gewaarschuwd worden. Vanuit het RIVM wordt inderdaad de 20 uur-grens genoemd. Uit eigen ervaring weet ik dat dit schijnzekerheid is. Ook binnen de 20 uur kun je besmet raken met de ziekte van Lyme of andere co-infecties. Via de NVLP, [2] kun je meer informatie vinden en ook een tekenverwijderkaart bestellen.
Met vriendelijke groeten, Annet

#2 Reacties Door Jolanda Pikkaart Op 24 juli 2013 @ 13:25

Annet, Ik heb de link in mijn blog gezet