- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Gratis klimaatles

klimaatles NME [1]foto NME-steunpunt

Het Steunpunt NME Gooi en Vechtstreek heeft op de Warme Truiendag van 15 maart jl. een wedstrijd uitgeroepen voor scholen:

Wie weet de beste energiebespaartips?

Groep zes van de Groen van Prinstererschool uit Hilversum had 135 tips. Zoals: ‘Neem in plaats van een plastic zakje een broodtrommel mee naar school of doe de lamp uit als je naar de wc bent geweest.’ Daarom heeft de jury deze klas uitgeroepen tot winnaar en kregen de kinderen woensdag 29 mei een gratis klimaatles op het Naardermeer. Het Naardermeer is een gebied met plassen met riet, hooiland en moerasbos.

Samen met de vrijwilligers Martina Evers van IVN Gooi e.o en Wim Krijnen van Natuurmonumenten hebben de kinderen met de fluisterboot de Ark op het Naardermeer de tonnetjestocht gevaren. De hulpmiddelen zoals een vergrootglas, een loeppotje en een zoekkaart voor waterbeestjes zaten in een tonnetje en de opdrachten waren gericht op de zintuigen:

De kinderen hebben waterbeestjes gevangen en deze op zoekkaarten opgezocht. Martina en Wim vertelden wat er zo speciaal was aan; bootsmannetjes, waterschorpioenen, wantsen en watervlooien. Daarna dansten de kinderen met blote voeten op het trilveen en stonden ze vlak naast vleesetende planten. De naardermeerthee van versgeplukte watermunt smaakte de kinderen heerlijk. Uiteindelijk gingen alle kinderen met een poster van het Naardermeer naar huis.

Noortje Goud is de lerares van groep zes ‘De kinderen hebben erg genoten. Heel knap hoe Wim en Martina allemaal verschillende activiteiten hadden bedacht. Het grappige is dat er ook telkens dingen terugkomen in de klas. Zo stond er vandaag in de natuurkundetoets een vraag over het bootsmannetje, en hoe deze onder water adem kan halen. Dat wisten de kinderen natuurlijk. Ook hebben we gisteren een ringslang gezien, en die was net vorige week ook in het tv-programma Nieuws uit de Natuur. De kinderen zijn sinds de warmetruiendag nog steeds met het klimaat bezig. Zo pakken ze nu automatisch kladpapier uit de oud-papierbak. En ze gaan ook anders om met lichten aan, en ramen open doen terwijl de CV aanstaat. Al met al was het niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam voor ons allemaal.’

Nog iets over het NME? [2]

Jolanda Pikkaart [3]

[4]