- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

“Ik zou hier wel nooit meer weg willen”

bewaardelandboom [1]foto J.Pikkaart [2]

artikel Groene toekomst
Op de derde dag nemen de kinderen afscheid van ‘hun’ boom. Sommige kinderen omhelzen de boom, of zingen een liedje voor hem, Anderen laten iets van zichzelf achter of nemen iets van de boom mee. Zo’n paar dagen in de natuur zijn een verrijking van hun leven.’ Mari Verstegen, coördinator en initiatiefnemer van Het Bewaarde Land in Boxtel vertelt over zijn project met een aangename Brabantse tongval. Drie jaar geleden startte hij een derde locatie in Nederland, onder de hoede van De Kleine Aarde [3].In Het Bewaarde Land gaan kinderen uit groep 5/6 van de basisschool drie keer een volle dag de natuur verkennen en de natuur ervaren. Dat doen ze in groepjes van zes tot acht kinderen onder begeleiding van een Wachter. Eén van de succesfactoren is dat er geen pen en papier in het veld wordt gebruikt. Kinderen worden aangesproken op al hun zintuigen. Daarbij wisselen boom klimmen en aandacht voor spinnen en rupsjes elkaar af.

Bijzonder is ook dat de kinderen een eigen boom en plekje mogen uitzoeken. ‘Ik zou hier wel nooit meer weg willen’ verzucht een kind op de laatste dag. Een deel van de leerlingen die Het Bewaarde Land bezochten neemt nu zelf hun ouders mee het bos in. Lees verder op Groene toekomst [4] of kijk bij het Bewaarde land [5]

[6]
3 reacties (Openen | Sluiten)

3 reacties Aan "“Ik zou hier wel nooit meer weg willen”"

#1 Reacties Door klaproos Op 4 juni 2007 @ 21:45

kijk
dát lijkt mij een heel goed werk te zijn om kinderen al jong eerbied bij te brengen voor de natuur, ik denk dat dat werkt,
groetjes
klaproos

#2 Reacties Door natuurkind Op 5 juni 2007 @ 09:04

Het werkt zeker. Ik ben zelf ook wachter bij het Bewaarde Land (Baarn). Je ziet echt een verandering bij de kinderen na drie dagen. Ze beleven de natuur op een andere manier.

#3 Reacties Door Agnes Meijs Op 5 juni 2007 @ 17:20

Het Bewaarde Land is een prachtig intensief programma, wat door de inzet van veel vrijwilligers gedragen wordt. In Baarn heb ik 5 jaar als coordinator gewerkt, maar die baan is wegbezuinigd. Het getuigt van daadkracht als de roep om kinderen in de natuur te brengen praktisch onderbouwd wordt door goed lopende projecten financieel te ondersteunen!

[5]