- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Jelle wil niet dat de wereld onder water loopt

Bron Stentor

Als kinderen liever demonstreren voor een beter milieu dan dat ze achter een Playstation gaan zitten, zoals gisteren Jelle Raap en zijn maten, dan is de wereld niet verloren.

Een aandoenlijk tafereeltje, woensdagmiddag, op het bordes van het stadhuis. Vier leerlingen van de Koningin Emmaschool – drie van 9 en eentje van 8 jaar – demonstreren tegen de vernietiging van de natuur. Met beletterde stukken karton, een megafoon en een trommeltje. Ze scanderen een zelfgemaakt protestlied: “Red de natuur, het is niet duur, wees een echte naturenbuur!” Het laatste woord spot met alle grammaticale wetten, maar we begrijpen wat de kinderen bedoelen.

Onbenoemd leider van het rebellenclubje is Jelle Raap, een hoogblond knaapje dat zijn groeispurt nog moet krijgen. Hoe komt een jochie van 9, een leeftijd waarop de aandacht vooral uitgaat naar computers en voetbal, zo betrokken bij het milieu? “Het is in een spelsituatie ontstaan”, zegt zijn vader die de demonstratie op enkele meters afstand gadeslaat. “Van de zomer hebben ze die protestborden gemaakt. Later heeft Jelle een brief aan de burgemeester gestuurd, met de vraag of ze mochten demonstreren.”

Zo komt het dat ze deze middag op het Grote Kerkplein staan. De hoge stemmetjes van Jelle, Vincent, Laura en Maud schallen over het lege plein: “Red de natuur, het is niet duur, wees een echte naturenbuur!” Jelle slaat daarbij onophoudelijk op een trommeltje, als in de film Die Blechtrommel. De vier demonstrantjes hebben nog de leeftijd dat ze zich niet bekommeren om hun presentatie; ze zingen uit volle borst, met kinderlijke onbevangenheid. Mooi. Lees verder in de Stentor [1]

[2]