- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Kinderen, natuur en ict. Column in Kennisnet

Kinderen, de natuur en ict in het onderwijs. Het klinkt niet echt als een logische combinatie. In het boek ‘Het laatste kind in het bos [1]‘ van Richard Louv zegt een jongetje: ‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’. En dat vinden we een probleem: de tv, pc, games en de mobiel vragen veel aandacht. Hoe zorgen we dat jongeren meer aandacht krijgen voor de natuur? Kunnen we daarvoor ict gebruiken?

Lees verder in Kennisnet [2] Kinderen, natuur en ICT in het onderwijs

[3]
8 reacties (Openen | Sluiten)

8 reacties Aan "Kinderen, natuur en ict. Column in Kennisnet"

#1 Reacties Door hillie waning vos Op 16 april 2010 @ 19:33

Ja ik ken het dat kinderen veel achter de pc etc. zitten. Maar wat als je kinderen niet eens in contact komen met de natuur? Het is soms heel eenvodig iets aan te reiken om het spannend te maken. Neem een wit laken, leg deze onder een struik en schudden aan de takken. Je zult dan allerlei kriebelbeestjes zien. Met een loupe kun je ze nog beter bewonderen. En geef het beestje een naam die je zelf bedacht hebt. Vorig jaar begonnen met batdetectors die verdeeld worden onder het gezin. De kinderen vonden het geweldig. Nu heb ik subsidie gekregen van het Pr. Bernardfonds, hulde dat ze het mij mogelijk maken, voor extra batdetectors zodra meer kinderen aan de slag kunnen. Je moet van iets houden om te kunnen behouden maar hoe moet je van iets houden als je het nog nooit ontdekt hebt. Ga met onze (klein) kinderen de natuur in.

Gr Hillie

#2 Reacties Door Joan van den Elsen Op 18 april 2010 @ 12:51

De laatste jaren is er veel ontwikkeld op dit gebied. Ik volg op dit moment een Master waarin ik ict modellen ontwikkel voor Jongeren. Met name de jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn niet geinteresseerd in Natuur en alles wat daarmee te maken heeft. Het V.O. werkt minimaal stimulerend om dat te bevorderen.
Daarom ga ik didactische modellen ontwerpen voor het onderwijs gericht op natuur en natuurbeleving, waarbij ik Digitale technieken implementeer in het concept.
Als iemand interesse heeft, graag reageren op mijn e-mail adres. Ik ga binnenkort starten met mijn project.
E-Mail: [4]

groet,

Joan.

#3 Reacties Door Mario Gevers Op 19 april 2010 @ 08:20

Ik ben onderwijs assistent op een basisschool waar ik me hoofdzakelijk met biologie bezig hou .Ik ga zoveel mogelijk met de leerlingen het veld of bos in,door hun verwondering te prikkelen wanen ze zich in een andere wereld en gaan op zoek naar nieuwe dingen waarin ik ze heel vrij in laat. Het gebeurt steeds vaker dat ze in het weekend hun ouders mee naar het bos nemen om ze de dingen die ze met school ontdekt hebben te laten zien
Groetjes Mario

#4 Reacties Door Esther van der Meer Op 19 april 2010 @ 22:35

Dag Jolanda, een mooi column! Ik heb ‘m geplaatst op de website over duurzaamheid voor leerkrachten in het primair onderwijs: [5] . Op deze site kunnen docenten en leerlingen veel informatie en digitaal leermateriaal vinden over natuur, milieu en duurzaamheid. Tevens wordt er hard gewerkt om digitaal leermateriaal over natuur, milieu en duurzaamheid beschikbaar te maken via Wikiwijs.nl
Zo kunnen docenten nog meer ideeen opdoen en kant en klaar leermateriaal vinden (ook VO + MBO).
Met vriendelijke groet,
Esther van der Meer
Webredacteur Duurzaamheid

#5 Reacties Door Arjan Op 21 april 2010 @ 10:01

NME met behulp van ICT geeft vele nieuwe mogelijkheden. Laten we vooral zoeken naar de kansen om jongeren te interesseren voor natuur en milieu mbv ICT. Daarmee bereik je wellicht ook jongeren die niet van nature die interesse hebben in natuur, maar wel voor techniek. Volgende week dinsdagmiddag is in Utrecht een bijeenkomst over de kansen voor mobiel internet en NME.
Meer info op [6]

Arjan

#6 Reacties Door Agnes Op 21 april 2010 @ 10:37

Interessante kwestie. Ik ben het met Arjan eens dat dmv internet (filmpjes/applicaties etc.) kinderen/jongeren geprikkeld/ge├źnthousiasmeerd kunnen worden voor de natuur. Eenmaal geprikkeld kunnen zij ook weer bijdragen aan dmv foto’s, filmpjes, presentaties etc. en kunnen zij weer anderen enthousiast maken! Dmv digitale middelen kun je meer doen met de opgedane kennis in de natuur!

#7 Reacties Door Joan van den Elsen Op 21 april 2010 @ 17:10

Ik ben op dit moment bezig met het formuleren van een onderzoeksvraag. Een heel karwei. Ik zoek mensen die mee willen denken en die werkzaam zijn in het p.o en het v.o. met voorkeur voor biologie-onderwijs. Een soort denktank.
Later zal ik het e.e.a. publiceren, ook via deze site, als dat kan.
Het gaat hier om een 2-jarige Master opleiding Leren en Innoveren, gericht op het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

groet,
Joan.

#8 Reacties Door hillie waning vos Op 7 mei 2010 @ 10:37

Hallo allemaal,

Afgelopen donderdagmiddag ging ik samen met mijn zoon naar vogels kijken. De vorige dag had ik ze al gezien maar dacht met jonge gele kwikken te doen hebben. Ik moet mijn zoon wel met een smoes naar buiten vragen. Eenmaal buiten in het veld wordt de auto stil gezet en kunnen we de vogels prachtig observeren. Boekej bij de hand waar we allemaal op moeten letten zitten we toch een dik half uur naar die vogels te kijken. dachten we toen met piepers te maken hebben, toen we het mannetje zagen wist ik dat we helemaal verkeerd zaten. Het ging hier om tapuiten. Nu neem ik mijn zoon wel eens vaker mee op pad. Hij mag graag wandelen en dat doet mijn zoon graag met zijn vader. Als ik de natuur in wil vraag ik hem altijd of hij mee wil. dan komt wel de mededeling; alleen wandelen! Maar toch komen we iets tegen op het pad en kijken we allebei naar het wonderschone wat de natuur ons te bieden heeft. Dus gewoon, in dit geval mijn zoon, met een smoesje achter de pc weghalen.

groetjes Hillie Waning vos