- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Los in ’t bos: met je smartphone spelen in de natuur

Buitenspelen is gezond, en leuk natuurlijk. Maar gamen op een smartphone of tablet daar houden kinderen ook van. De app: Los in ’t bos combineert die twee zaken.

Smartphone, bewegen en de natuur

app los in 't bos

Los in ’t bos is een educatieve app voor basisschoolkinderen van groep 6 tot en met 8. De achterliggende gedachte is een combinatie bieden van nieuwe media, bewegen en natuur. Je speelt de game buiten op je smartphone of tablet. Een uil bij je in de tuin zien of een hert in het bos? Het kan, de app maakt gebruik van Augmented Reality en zet een virtuele laag bovenop de werkelijkheid. Je ziet dus op je scherm gewoon je omgeving, maar ook de dieren waar je voor moet zorgen. Hartstikke cool dus! Welke dieren kies je? Een hert, een wild zwijn, of  misschien wel een spin? Let op: de boswachter geeft je opdrachten. Ren 30 meter of sta juist muisstil. Beantwoord de vragen en voer de opdrachten uit. Zie het hert steeds groter worden of de uil voorbij vliegen. En vuur in het bos is gevaarlijk, dus blus dat meteen. Je kunt 1 tot 3 sterren verdienen per opdracht en er zijn 4 levels. Heb je al sterren? Plaats dan een virtuele boom op jouw favoriete plekje! Los in ’t bos kun je natuurlijk ook in het park, op de hei of op het groene schoolplein spelen. Zit je teveel binnen op je smartphone? Dan neem je hem nu gewoon mee naar buiten! Pas wel op voor de stroper. En als ze het heel lief vragen mogen je ouders dan ook even los in ’t bos?

De praktijk:

Ik kies de mol! [1]Het eerste half uur werkt de app niet omdat het gps-signaal niet sterk genoeg zou zijn, na het herstarten van mijn smartphone (Samsung Galaxy S2) werkt het prima. Mijn dochtertje van (bijna) 8 gaat de app testen. Ze snapt al snel wat de bedoeling is en kiest voor het hert, de eekhoorn en de uil. Ineens is ze weg. Ze rent een rondje rond de bomen en is er weer. “Ik moest 30 meter rennen”, roept ze. Ik laat haar maar even. Als ze weer naast me staat vraag ik:”Hoe gaat het nu?” Ze reageert niet. Ik probeer het nog een keer, maar ze staat doodstil en zwijgt. Ik sta op en kijk mee op haar scherm. Sta 30 seconden muisstil, lees ik. Ik glimlach naar haar. Na een half uur kijk ik weer bij haar terwijl ze heen en weer rent. “Ik moet wegrennen van het geluid”, roept ze. Op het scherm zie ik een uil vliegen en op de achtergrond de hoge beuken. Volgens mij bevalt de app haar wel. “Wat is een stroper mama?”, komt ze later nog vragen. Gelukkig lukt het haar om de stroper te fotograferen met mijn mobiel en zijn de dieren gered. “Nu is het genoeg voor vandaag.” Zeg ik. “Oké, het was leuk, mag ik morgen weer?” “Misschien”, zeg ik. Mijn dochtertje rent naar haar grote broer en zijn vriend en gaat verder spelen in de natuur. De volgende keer ga ik samen met haar een virtuele boom planten.

 

spelen met de app Los in 't bos [2]

sta 30 seconden muisstil

 

Zelf spelen?

De app Los in t bos is gratis zowel voor je Android smartphone [3] als voor je iPhone [4].

 

De app is erg leuk :

Laat je hier weten hoe het met jouw dieren gaat of waar jouw boom staat? Tot ziens op de boomfeestdag [5]!

Lees ook mijn reviews op de site van The Optimist [6] en bij 42Bis [7].

[8]