- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Recensie: Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet.

Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet.

[1]

‘Ik mag geen vlees van mijn moeder, maar ik doe het stiekem toch!, zegt mijn vierjarige dochter op school.

Mijn achtjarige zoon riep op die leeftijd als mijn vrienden ham op hun brood aten: ‘Dat moet je niet eten, daar zitten varkentjes in.’

Ik zoek liever een tussenweg, maar hoe leg ik een vierjarige uit dat ik geen vlees eet omdat ik geen geëxperimenteer wil met hormonen, antibiotica en ander ongezonde middelen? Als mijn dochter ouder is en ze maakt een bewuste keuze om vlees te eten, dan is dat prima. Dan koop ik scharrelvlees. Want humaan omgaan met dieren dat is wel een boodschap die ik mee wil geven.

Krachtvoer, waarom Klaas geen vlees eet, maakt wel veel duidelijk voor kinderen:

Klaas eet geen vlees. Hij heeft dat nooit gedaan en weet niet anders. Zijn vriendjes missen de kroketten en frikandellen op het kinderfeestje. Ze krijgen vegetarische loempia’s. Klaas kan niet uitleggen waarom hij geen vlees eet. Gelukkig kan zijn oma dat wel. Ze houdt veel van dieren en vertelt allerlei bijzondere verhalen over dansende koeien, zindelijke varkentjes en vissen die naar school gaan. En dan weet Klaas ook waarom een olifant zo sterk is, hij eet krachtvoer: groente!

Krachtvoer is een leuk boek en het legt kinderen uit waarom sommige mensen geen vlees eten. Het wijzende vingertje, klinkt er wel een beetje doorheen en ik mis de bio-industrie, de massaproductie en de slechte behandeling. Die onderwerpen tellen voor velen ook mee bij de keuze om vegetarisch te eten. Wel wordt een eerlijke verdeling van voeding en het milieu meegenomen. Het boek is een aanrader voor vegetariërs of ouders en leerkrachten die het onderwerp willen bespreken.

En ik moet nu thuis uitleggen waarom we wel vis eten. Is daar ook een boekje voor?

Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet [2] is een uitgave van Karakter Uitgevers B.V. Het is geschreven door Antoinette Hertsenberg (Radar) en geà¯llustreerd door Len Munnik. ISDN 978 90 6112918 9

[3]
3 reacties (Openen | Sluiten)

3 reacties Aan "Recensie: Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet."

#1 Reacties Door Arno Op 4 mei 2010 @ 07:36

Quote: “En ik moet nu thuis uitleggen waarom we wel vis eten. Is daar ook een boekje voor?”

Dat is niet uit te leggen. Het tegenovergestelde wel.

Ik denk dat je hiervoor hetzelfde boekje kan gebruiken, alleen moet je “vlees” vervangen door “vis”. Bij het eten van vis komt misschien zelfs nog meer ellende kijken. Er is veel bijvangst dat verminkt of half dood weer overboord wordt gegooid. Kweekvis is een soort bio-industrie. Verder zit vis boordevol chemicaliën welke als gevaarlijk afval overboord is gezet.

En je hebt vis net zo min nodig als vlees.

#2 Reacties Door Lisa Op 21 september 2010 @ 23:01

Ik ben het helemaal met Arno eens. Er is geen boekje voor, omdat het ook niet logisch is. Waarom geen vlees en wel vis? Je eet toch in principe ook het ‘vlees’ van een vis? Ik begrijp er niets van. En Arno heeft ook helemaal gelijk over alle giffen die in vis zitten. Ontzettend slecht voor jou en je kinderen.
Als we zo door gaan met vissen zijn er over 50 jaar alleen nog maar lege oceanen.

#3 Reacties Door Bas Op 13 april 2011 @ 13:44

Bedankt voor de review, ik hoop dat ze hem bij ons in de bibliotheek hebben!

“Is daar ook een boekje voor?”. Wellicht ‘Praktische ethiek’? Al zie ik niet in waarom een rationeel vegetariër (dus niet het type “Dieren zijn zielug en liev!”) zich af moet vragen waarom je eigenlijk geen vis zou moeten eten. Alle rationele argumenten als voedseltekort, dierenleed, vervuiling en ecologische footprint gelden net zo hard voor vis als voor vlees.

Alleen het gemakszucht en ‘lekker’ argument geldt nog en dat is eveneens iets wat eenieder voor zichzelf moet beslissen. Zo ben ik zelf geen veganist, wat voortkomt uit het feit dat een veganistische levensstijl me te veel moeite kost: opletten wat je niet eet, opletten wat je wel eet, de maatschappelijke aanvaarding van veganisme en mijn voorliefde voor bepaalde zuivelprodukten.
Maar rationeel gezien is een veganistische levenshouding ethischer dan een vegetarische. En zo is een visloze levenshouding ethischer dan een visconsumerende.