- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Scholieren creëren eigen natuur

Het Nederlands Instituut voor Biologie en Vereniging Natuurmonumenten brengen voor het eerst een nieuwe manier van natuur ontwikkelen in de praktijk.

Ruim 700 kinderen van 26 basisscholen uit heel Nederland hebben een natuurgebied ontworpen én gaan deze natuur op vrijdag 14 maart ook echt zelf maken.

Ruim 11 hectare voormalige landbouwgrond bij het Harderbos in Flevoland verandert in die dag in een ‘natuur-ontdek-gebied’.

De scholieren maakten vooraf aan het evenement ‘BioSfeerBouwen, scholieren maken hun eigen natuur’ zelf een ontwerp van het 11 hectare grote doebos.

Ruim tweehonderd verschillende ontwerptekeningen en 3D modellen zijn ingestuurd. Op basis van die voorstellen hebben de boswachters van het Harderbos van Natuurmonumenten samen met het NIBI een eindontwerp gemaakt.

Zo gaven de kinderen bijvoorbeeld aan dat het bos een natuurplek en een ontdekplek moet bevatten, ze willen graag vogelnestjes en klimbomen, ze maakten ontwerpen voor een doolhof en kijkhutten en ze willen graag informatie over de verschillende dieren in het bos. Op 14 maart zijn deze kinderen vanaf negen uur ’s ochtend tot drie uur ’s middags bezig met het uitwerken van deze ideeën en ontwerpen.

BioSfeerBouwen geeft een antwoord op de vraag hoe je kinderen betrekt bij de natuur. We draaien de rollen om’ ¦. kinderen maken hun eigen natuur. De initiatiefnemer het Nederlands Instituut voor Biologie en de Vereniging Natuurmonumenten gaan er van uit dat dit eerste voorbeeld ook elders zal worden nagevolgd.

bron BHZ nieuws [1]

[2]