- Natuurkind, jongeren en de natuur. - http://www.natuurkind.nl -

Verliefde zeearenden begluren?

Zeearendstaatsbosbeheer_1 [1]

Foto Staatsbosbeheer / Vincent Wigbels (2006)

Bij de Oostvaarderplassen broedt, net als vorig jaar, een zeearendenpaar [2]. In 2006 hebben ze voor het eerst in Nederland een jong grootgebracht.

Staatsbosbeheer heeft een webcam bij het nest neer gezet, waarmee we de verliefde zeearenden kunnen bespieden. De zeearenden zijn op dit moment bezig het nest klaar te maken voor hun volgende broedpoging. Het vrouwtje legt één tot drie eieren.

Het nest van de zeearenden weegt op dit moment meer dan 2.000 kilo. De arenden zijn druk bezig met het ordenen van de wilgentakken.

De zeearend is de grootste arend van Europa. Hij is 70 tot 90 centimeter hoog en heeft een spanwijdte van 200 tot 45 centimeter. Zijn bijnaam is dan ook ‘vliegende deur’. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De vogel leeft bij voorkeur in een groot, waterrijk gebied zoals bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen.

Het jong van de zeearenden (2006) is inmiddels zelfstandig en leeft ook in het gebied van de Oostvaardersplassen. Het is nog niet duidelijk wat het geslacht is. Zeearenden blijven hun hele leven een paar en trekken niet weg uit hun broedgebied.

De beelden van de webcam [3] zijn niet alleen bijzonder om naar te kijken maar helpen ook bij het onderzoek.

Bezoek ook eens de slechtvalken [4] in de KPN toren bij de Mortel, Gemert.

Jolanda Pikkaart [5]

[6]
3 reacties (Openen | Sluiten)

3 reacties Aan "Verliefde zeearenden begluren?"

#1 Reacties Door Loes Op 11 maart 2007 @ 08:21

Geweldige site Jolanda, vooral de filmpjes van de zeearenden. Wij zijn natuurliefhebbers, wonen aan zee, maar komen vaak in Overijssel. Ik kom je zeker vaak bezoeken. Bedankt voor je tip, grtjs, Loes

#2 Reacties Door Anders Op 11 maart 2007 @ 13:25

Ze zijn weer goed hè? We moesten hier maar ‘ns een webcam tussen de lepelaars zetten… Leuke site overigens. Met je goedvinden plaats ik ’n linkje op m’n blog…

#3 Reacties Door jan swagerman Op 25 februari 2009 @ 12:18

Leuk hoor te merken dat in De Koppel de verhalen dus verder gaan, ook onze vertelcursus. Succes!
Jan Swagerman
… boeiende website overigens